​Bilantul ministrului Daniel Funeriu Avand in vedere eventuala remaniere de la 1 septembrie, incercam sa punem la dispozitia evaluatorilor un bilant al activitatii ministrilor, sub forma unei analize swot, urmata de recomandari pentru optimizarea activitatii in perioada urmatoare.
​Invatamintele fenomenului "Spiru Haret" Istoria scurta a invatamantului superior privat din Romania demonstreaza ca societatea romaneasca este bolnava. Doar intr-o astfel de societate se poate ajunge la situatia ridicola in care o universitate privata emite diplome garantate de stat prin antetul ministerului de resort, dupa care statul nu le mai recunoaste, iar instantele decid ca respectivele diplome sunt valabile. Mai mult, statul cheama din nou la examenul de licenta zeci de mii de absolventi licentiati, precum uzinele de autoturisme care constata defectiuni de fabricatie cand masinile deja ruleaza pe sosele.
O fabrica de diplome: Spiru Haret UPDATE 4 A fost data publicitatii adresa de raspuns a Ministerului Educatiei catre universitatea Spiru Haret, prin care se aproba repetarea examenului de licenta pentru absolventii de programe de studii neautorizate (vezi documentul din atasament).UPDATE 3 Ministrul Educatiei a aprobat reluarea examenului de licenta pentru absolventii cu diplome dubioase, obtinute in urma unor programe de studii neautorizate.UPDATE 2 Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat pentru TVR 2 ca "Ne putem da acordul de principiu pentru desfasurarea unui examen de licenta la Universitatea Spiru Haret, cu conditia sa se respecte metodologia de monitorizare elaborata de minister si sa se stabileasca care sunt comisiile".UPDATE Conform unui document afisat pe site-ul Universitatii Spiru Haret, ministrul Daniel Funeriu i-a acordat dreptul de a derula o noua sesiune de licenta,intre 15-30 septembrie, pentru absolventii care au absolvit cu diploma, programe neautorizate. Produce valuri in presa ultimelor zile anuntul universitatii Spiru Haret ca va organiza o noua sesiune de licenta, in perioada 15-30 septembrie 2010, pentru absolventii ale caror diplome nu sunt recunoscute de minister.
​Sfarsitul fabricilor de diplome Fenomenul cunoscut sub numele “fabrici de diplome” se apropie de sfarsit. Nu, nu pentru ca statul a reusit anihilarea lor. Nici macar nu si-a propus asa ceva. Fabricile de diplome au aparut  dintr-o cerere imensa, dupa 1990, cand doar posesia unei astfel de hartii iti asigura un loc de munca caldut si bine platit. Mai ales la stat.
Ce invata elevii in scoala?
Studiul intitulat "Publicul romanesc si stiinta",  din care rezultatul cel mai spectaculos este ca 42% dintre romani cred ca "Soarele se invarte in jurul Pamantului", ne obliga sa raspundem la intrebarea: ce se invata in scoala? Mult si prost. Este raspunsul simplu.
Cum se aranjeaza examenul de bacalaureat O stire informeaza asupra arestarii directorului liceului privat "Didactica Nova", Dorel Avram, acuzat ca a primit bani de la mai multi elevi pentru a-i ajuta sa promoveze examenul de Bacalaureat. Pana aici nimic nou. Nu este nici primul, nici ultimul in aceasta situatie. La Botosani sunt anchetati, sub aceeasi banuiala, 68 de profesori.
Analiza statistica a rezultatelor la examenele din invatamant - 2010 S-a consumat multa cerneala si energie pentru explicarea rezultatelor examenelor de bacalaureat, titularizare si a mediilor de admitere la liceu. O analiza statistica a acestor rezultate impune cateva consideratii teoretice prealabile. Examenele sunt destinate sa masoare performanta atinsa de subiecti, elevi, studenti, candidati, la absolvirea unor stadii de pregatire sau la admiterea in anumite pozitii profesionale sau sociale.
Jumatati de masura in restructurarea bugetara (II) Reprosurile primite dupa aparitia primului articol m-au facut sa caut HG 81/5 februarie 2010,  privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS). Numarul maxim de posturi pentru MECTS este de 691, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului, adica aproximativ 750 de posturi.
Jumatati de masura in restructurarea bugetara Tocmai ce s-a anuntat comasarea directiilor judetene pentru tineret si sport, operatiune care ar conduce la diponibilizari. Intr-o societate normala prima intrebare este la ce sunt utile astfel de directii, fie ele si comasate.
Interese oculte sacrifica din nou educatia si formarea profesionala Marile sperante de la inceputul anului 2010 se transforma intr-o crunta deziluzie. Dupa hotararea cu care presedintele si premierul Emil Boc s-au angajat in procesul de modernizarea a sistemelor de educatie si formare profesionala eram convinsi ca, in sfarsit, vom ajunge sa incepem macar acest dificil proces. N-a fost sa fie asa.
Concedierile colective din educatie. Competenta sau bunul plac al sefilor? Se anunta un val de concedieri in sistemul educational: peste 10 000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si 25% din cadrele didactice din invatamantul superior vor ramane someri. Lasate la cheremul directorilor de scoli si licee, a inspectorilor scolari, a decanilor sau rectorilor universitari, numiti politic in majoritatea cazurilor, aceste concedieri colective se vor face doar dupa bunul plac al acestora.
Examenul de bacalaureat - parte a minciunii nationale Avem deja un exemplu: consecintele minciunii economice. In aprilie, vizita delegatiei FMI ne-a aratat oglinda adevarului. Ce suntem, cat muncim, cat mintim, cat ne fofilam dupa cires, cat ne lasam amagiti de promisiuni desarte. Bomba minciunii a explodat atunci cand au disparut resursele.
Primele rezultate la examenul de bacalaureat 2010 Nu s-au postat pe site-ul oficial toate  rezultatele de la examenul de Bacalaureat 2010, dar cateva concluzii se pot degaja din navigarea pe rapoartele din judete. Prima concluzie este ca procentele de promovare sunt mai mici decat in anii trecuti, (ajungand in Bucuresti la 59%), o cadere medie de 10-15 puncte procentuale la nivel de tara.
Comisia de invatamant a Senatului pleaca in vacanta Un comunicat al presedintelui Comisiei de Invatamant a Senatului, Mihail Hardau, ne anunta ca onorabilii senatori ai Comisiei pleaca in vacanta parlamentara, pana la toamna. N-ar fi nimic neobisnuit in acest anunt daca n-ar fi in joc soarta Legii Educatiei Nationale, care ar fi trebuit sa schimbe fata invatamantului romanesc, incepand cu viitorul an scolar. Dupa 20 de ani de asteptare, de nepasare, de amanare.
Comentarii privind admiterea la liceu, sesiunea iulie 2010 In urma cu putin timp s-au afisat pe site-ul www.edu.ro rezultatele admiterii computerizate in clasa a IX-a la lieu, anul scolar 2010-2011. Fata de cei 202.000 elevi existenti in clasa a VIII-a, consemnati cu ocazia tezelor unice din mai, s-au inscris la repartitia computerizata 169.873, adica 84% din total. Restul de 16% au renuntat din start sa mearga la liceu, probabil din lipsa resurselor materiale care sa le permita deplasarea la liceu, la oras.
Educatia,  drept sau  obligatie? Recenta  decizie a Comisiei de Invatamant a Senatului, prin care se stabileste invatamantul obligatoriu de 11 clase,  ridica mari semne de intrebare. Comisia a decis ca grupa pregatitoare, intre 5 si 6 ani, sa se efectueze la gradinita, invatamantul primar sa fie, ca si pana in prezent, format din clasele 1-4, (6-10 ani), invatamantul gimnazial format din clasele 5-9, (10-15 ani),  iar primii 2 ani de liceu (din 4) sau, alternativ, 2 ani de scoala profesionala, sa fie obligatorii, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Ce nu rezolva proiectul Legii Educatiei Nationale? Desi reprezinta un important pas inainte pe calea modernizarii, europenizarii  si eficientizarii sistemului educational romanesc, proiectul lasa totusi aspecte importante nerezolvate, pe care le semnalam in speranta ca dezbaterea parlamentara va tine cont de aceste propuneri si idei.
Profitorii sistemului educational isi apara averile si salariile ilegale Aceasta este explicatia grevelor, manifestatiilor, boicotului, inclusiv prin manipularea studentilor, impotriva proiectului Legii Educatiei Nationale. Autonomia universitara si alte prevederi ale actualei Legi au fost interpretate si folosite pentru apararea intereselor oligarhiei academice si a profesorilor, nu si ale elevilor, studentilor si economiei tarii.
Analiza proiectului Legii Educatiei Nationale (V): Argumente pro si contra trecerii clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu O discutie aprinsa se poarta de catva timp in media pe marginea oportunitatii trecerii clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu, prevedere continuta in proiectul Legii Educatiei Nationale. Se aduc argumente si in favoarea si contra prevederii, cu motivatii diverse, in functie de cine argumenteaza si ce interese apar.
De ce resping rectorii proiectul Legii Educatiei Nationale? Dupa 1989, cea mai rentabila afacere, inlesnita si de apetitul urias al tinerilor romani pentru diplome si de lipsa de exigenta a angajatorilor, in special a celor bugetari,  a fost “fabrica de diplome”. Universitatile s-au transformat in vanzatori de iluzii, in furnizori de diplome si titluri de tot felul, inclusiv doctorale, pentru cine are bani si suficienta influenta, ajungandu-se la o cifra de afaceri de un miliard de euro pe an. Exponenti ai lumii interlope (de la Jenica Boierica la Catalin Voicu, ambii doctori in stiinte oferite de universitati de stat), au ajuns sa aiba titluri universitare.

TOP5

Ultimele
stiri
    Nu există niciun articol deocamdată în această categorie